Inevitabilul s-a produs, iar aroganța și tupeul inimaginabil al unui condamnat penal, mânate de ipocrizia reprezentanților mass-media de sport ahtiate după scandal, au făcut ca Gigi Becali să înainteze o cerere către MApN pentru a juca pe noul stadion din Ghencea între 7 și 17 octombrie, atunci când Arena Națională va fi indisponibilă pentru echipa sa de fotbal, FC FCSB.
Mai devreme sau mai târziu acest lucru s-ar fi întâmplat, iar cererea patronului FC FCSB ar fi survenit asupra Clubului Sportiv al Armatei. Dacă i-a luat prin surprindere sau nu vom vedea din răspunsul conducerii CSA Steaua București sau a Ministerului Apărării cât de curând, iar până atunci putem invoca principalele 7 motive pentru care FC FCSB nu poate juca și nu va juca pe stadionul Steaua din Ghencea.
1. Litigiu
Clubul Sportiv al Armatei Steaua București are la activ procese în instanțele judecătorești cu societatea comercială FC FCSB SA. Fiind în litigiu, cele două nu pot încheia contracte între ele, iar o colaborare în vederea închirierii stadionului sau a bazei sportive care se află în administrarea CSA este exclusă.
2. Rea-credință
După cum menționa Florin Talpan încă de anul trecut, motivul de rea-credință poate fi invocat de Clubul Sportiv al Armatei Steaua București pentru a refuza închirierea stadionului echipei lui Gigi Becali. Conform Articolului 14 și 1.170 din Codul Civil, „părțile trebuie să acționeze cu bună-credință atât la negocierea și încheierea contractului, cât și pe tot timpul executării sale”, iar „buna-credință se prezumă până la proba contrară”. Luând în considerare istoricul păgubos pe care l-a avut Clubul Sportiv al Armatei cu societatea FC FCSB SA, care nu a plătit în trecut chiria pentru închirierea vechiului stadion Steaua și nu și-a respectat întrevederile contractuale, fapt pentru care a fost ulterior acționată în judecată (Dosarul nr. 22091/3/2011), o posibilă colaborare este imposibilă, spre nefericirea jurnaliștilor părtinitori ai FC FCSB.
3. Furt de identitate
Echipa de fotbal deținută de Gigi Becali a încercat să substituie ilegal identitatea brandului Steaua București, iar această faptă constituie un furt de identitate. Prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 3425 din 3 decembrie 2014 s-a determinat în termeni clari că FCSB a înregistrat ilegal marca „Steaua” de care a beneficiat nemijlocit între anii 2004-2014, iar în tot acest timp s-a dat drept locțiitor, fără nicio bază legală, al performanțelor sportive pe plan fotbalistic, creând confuzie și asociere nepotrivită de imagine. Mai mult decât atât, s-a folosit de notorietatea brandului Steaua pentru a obține un profit financiar.
4. Prejudiciu
Atunci când încerci ilegal să substitui identitatea unei mărci și realizezi un furt de identitate ești pasibil de pedeapsă, iar Clubul Sportiv al Armatei Steaua București ar trebui să primească despăgubiri de la FCSB. Conform raportului de evaluare realizat de o firmă contractată de CSA Steaua București, prejudiciul pe care trebuie să-l plătească societatea comercială a lui Gigi Becali este în valoarea de 36.826.310 EURO, iar în acest sens s-a intentat un proces, care este pe rol, cu numărul 34655/3/2016. Aceasta este valoarea despăgubirilor materiale, însă cele morale sunt, cu părere de rău, neluate în calcul, acestea fiind infinit mai mari.
Să nu uităm desigur că cel păgubit este Clubul Sportiv al Armatei Steaua București, adică o entitate a statului român, iar Gigi Becali trebuie să plătească pentru aceste fraude cu care ne-a tot obișnuit de-a lungul timpului. Reamintim faptul că acesta a fost condamnat la închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării și a primit ulterior un spor de 6 luni, după alte două condamnări – în dosarul “Valiza” și în cel al sechestrării celor care i-au furat mașina.
De asemenea, Gigi Becali a fost pus sub urmărire penală de DNA în decembrie 2019 pentru că ar fi obținut despăgubiri de la ANRP în valoare de 60 de milioane de euro, în baza unei expertize supra-evaluate asupra unor terenuri, acesta fiind obișnuit să păgubească statul român și să-și mărească averea de pe urma afacerilor ilicite.
5. Programul echipei de fotbal și rugby
Probabil cel mai important motiv și cel care nu are legătură cu partea juridică reprezintă prioritizarea programului de evenimente sportive ale secțiilor din cadrul Clubului Sportiv al Armatei, și anume a echipei de fotbal și cea de rugby. În perioada 7-17 octombrie se va desfășura etapa a 10-a din cadrul Ligii secunde în care evoluează Steaua București, iar echipa de fotbal va avea de disputat, acasă, meciul cu AFC Astra, conform programului stabilit de către FRF, care poate fi consultat aici. Nu numai reprezentanții secției de fotbal vor juca pe stadionul nou inaugurat din Ghencea, ci și echipa de rugby, care în toamnă va disputa cea de-a doua parte a sezonului din SuperLiga. Având în vedere programul încărcat și întâietatea acordată în mod normal desfășurării evenimentelor sportive care implică secțiile Clubului Sportiv al Armatei, noul stadion din Ghencea nu va putea fi închiriat societății comerciale FC FCSB SA.
6. Suporterii
Pentru Steaua un rol important îl joacă suporterii. Încă de la reînființarea echipei de fotbal sprijinul și susținerea venite din partea suporterilor au fost determinante pentru Clubul Sportiv al Armatei. Fără nicio exagerare, ei reprezintă pulsul Stelei, iar părerea lor ar trebui să conteze în multe dintre situații și împrejurări, mai ales acum. Pentru a evita în continuare orice fel de asociere nocivă cu Gigi Becali, suporterii s-au exprimat împotriva închirierii stadionului echipei sale de fotbal. Desigur că la baza acestei atitudini radicale au contribuit și animozitățile din trecut între Peluza Sud și Becali, însă elementul central îl reprezintă faptul că orice concesie făcută celui care a abuzat de numele și brandul Steaua este o daună pentru imaginea Clubului Sportiv al Armatei, iar după atâția ani de minciună și umilință, Steaua nu merită să-i fie știrbită sclipirea de la noul răsărit. Puțini au înțeles și în trecut protestul față de Becali, puțini vor înțelege și acum, însă suporterii reprezintă garantul că spiritul Stelei încă mai trăiește plin de demnitate și integritate, în timp ce sistemul fotbalului românesc este plin de impostură.
7. Motive morale
La acest capitol am putea înșirui zeci de motive morale pentru care Gigi Becali nu are ce să caute în Ghencea, de la batjocorirea numelui Steaua, a istoriei și a legendelor sale până la comportamentul său excentric sau trecutul infracțional. Adică pe lângă faptul că a întreținut o minciună prin care a putut fi asociată Steaua București cu numele și echipa sa, personajul toxic pe care-l reprezintă ar trebui să fie indezirabil în Ghencea.
Iar lista poate continua…