Sursă foto: csasteaua.ro

Steaua București s-a impus în ultimul meci din campionatul regulat cu 5-0 în fața celor de la Metalul Buzău, confirmându-și poziția de lider detașat al Seriei a 4-a din Liga 3. Acest meci a fost unul de încălzire pentru barajul de promovare care va urma, primul adversar al roș-albaștrilor fiind Mostiştea Ulmu (8 – 15 mai), care a terminat pe poziția a doua în clasament din Seria a 3-a.

În această ultimă etapă, Steaua a întâlnit Metalul Buzău, echipa care în tur a reușit să ne încurce, după ce abia de am reușit să scoatem o remiză cu scorul de 2-2, atunci când Răsdan a salvat meciul printr-un gol înscris în ultima fază.

E de remarcat faptul că la Metalul Buzău evoluează și fostul stelist Claudiu Zamfirescu, cel care a fost fundașul dreapta al Stelei la începutul sezonului 2017-2018 și care, din păcate, a suferit o accidentare gravă ce l-a ținut departe de teren mult timp.

Meciul din Complexul Sportiv Ghencea a început cu un moment de reculegere în memoria doctorului și kinetoterapeutului Nelu Olteanu care s-a stins din viață săptămana aceasta.

Fiind un meci fără miză, Steaua a început timid jocul, buzoienii având prima acțiune de atac în minutul 3 când atacantul Alin Iacob a trimis un șut pe lângă poarta lui Bălbărău. Abia în minutul 11, Steaua are prima acțiune de atac, o centrare bună a lui Neacșu de pe partea stângă nu a putut fi însă fructificată de Chipirliu care a ajuns cu o fracțiune de secundă mai târziu decât fundașul oaspeților. În minutul 13, Huiban a înscris din centrarea lui Neacșu, dar golul a fost anulat pe motiv de off-side.

Ritmul jocului la începutul meciului era unul lent, s-a simțit atât venirea Paștelui, cât și faptul că meciul practic nu are o miză reală.

Totuși, Steaua a deschis scorul în minutul 20. Bărbulescu a recuperat o minge la mijocul terenului, a trimis o pasă pe culoar către Chipirliu care, aflat singur cu portarul, a înscris fără probleme. Imediat după gol, buzoienii au încearcat să dea o replică, dar aceasta a fost una timidă, șuturile trimise în disperare de cauză de la distanță nu au putut să producă niciun pericol pentru poarta stelistă.

În minutul 25, fostul stelist Claudiu Zamfirescu a finalizat neinspirat un contraatac al oaspeților cu un șut mult peste poartă trimis de la 20 de metri, spre nemulțumirea colegilor aflați în poziții bune de atac. În minutul următor, o degajare a lui Vali Bărbulescu a ajuns la Chipirliu, care s-a grăbit să finalizeze din prima de la marginea careului de 16 metri, ratând golul de 2-0.

Steaua a început să pună stăpânire pe joc și majorat scorul în minutul 27. Liviu Băjenaru a trimis o pasă perfectă în adâncime către Zaharia, care a ratat din poziție de 1 la 1 cu portarul, iar Huiban a fost, din fericire, pe fază și a trimis în poartă mingea respinsă de portar.

În minutul 31 a venit un gol superb marcat de Chipirliu după o acțiune individuală începută din propria jumătate, finalizarea venind după ce a driblat 3 jucători. Din păcate, imediat după gol, Chipirliu a suferit o accidentare, după ce acesta a călcat strâmb în momentul șutului. Atacantul este înlocuit de Phillipe Nsiah și ne dorim ca golgheterul stelist să fie apt de joc la meciurile de baraj.

În minutul 42, Pacionel obține un penalty dupa ce a fost faultat în careu la finalul unei acțiuni individuale pe partea stângă. Lovitura de pedeapsă a fost executată impecabil de către Alex Zaharia care a dus scorul la 4-0. În prelungirile primei reprize, Nsiah l-a lansat pe Zaharia pe partea stângă, iar centrarea acestuia nu a putut fi valorificată de Pacionel care a ratat incredibil cu poarta goală, după ce a trimit în bară din 6 metri. Steaua a dominat clar prima repriză, pe lângă cele 4 goluri marcate având și multe alte ocazii de gol. Singurul aspect negativ al primei reprize a fost accidentarea lui Chipirliu și incertitudinea privind starea acestuia de sănătate.

Steaua a început în forță repriza a 2-a. Ocazie imensă în minutul 51, la finalul unei faze colective de atac, Enceanu a avut un șut scos cu greu de pe linia porții de fundașul oaspeților. În minutul 52, șutul din afara careului al lui Mihăescu a fost scos cu greu de portarul oaspeților de lângă bară. Steaua a dominat total jocul în minutele care au urmat, a produs un spectacol de calitate, mingea fiind în permanență în jumătatea buzoienilor, iar desfășurarea jocului fiind de tipul: minutul și ocazia.

În minutul 59, Neacșu a avut o ocazie imensă, șutul la colțul scurt a fost respins în corner de portarul oaspeților. Ocazia a venit la capătul unei serii de 18 pase consecutive fără ca mingea să poata fi atinsă de adversar. Este cea mai frumoasă combinație a actualei ediții de campionat, șirul de 18 pase consecutive ale Stelei continuând prin pase prin învăluire, încrucișări, un-doi-uri și pase inspirate pe poziție viitoare precum cea primită de Neacșu înainte de șut. Fără a exagera foarte mult, combinațiile aduc aminte de tiki-taka Barcelonei de la începutul anilor 2010. Acesta este jocul pe care dorește Steaua să-l perfecționeze, joc de pase successive, în viteză, prin care să-și creeze ușor ocazii de gol și să încânte publicul, într-o singură idee RENAȘTEREA EREI VITEZIȘTILOR din anii 80.

În repriza a 2-a, Steaua a joacat la spectacol. Fotbalul practic a fost unul total. În minutul 66, Băjenaru a săltat superb mingea printr-un lob peste întreaga apărare, Huiban a driblat portarul, apoi a șutat slab cu piciorul stâng spre poartă, însă mingea a putut fi respinsă de pe linia porții de către fundașul oaspeților Daniel Mihai. Din cornerul rezultat, mingea a ajuns la Neacșu care a trimis un șut în bară de la 25 de metri.

În minutul 70, Steaua a avut o altă fază colectivă pornită încă de la portarul Bălbărău, mingea ajungând din 5 pase la Pacionel care a șutat de la marginea careului cu efect la colțul lung puțin pe lângă vinclu. Frumoasă tentativa de a marca spectaculos. Scorul fiind mare și victoria neputând fi pusă în discuție, în repriza a 2-a Steaua parcă a jucat după deviza “mai bine o bară frumoasă, decât un gol urât”. În minutul 72, Enceanu a avut o mare ocazie, după ce a șutat din unghi la colțul lung puțin pe lângă bară.

În minutul 73, contrar cursului jocului, Metalul Buzău și-a creat prima mare ocazie a meciului în urma unui contraatac, portarul stelist Raul Bălbărău respingând cu greu șutul de la marginea careului al lui Alin Iacob, apoi imediat după ratare același Alin Iacob a încearcat un gol spectaculos din foarfecă, însă a trimis mingea în plasa laterală.

În minutul 82, o nouă fază colectivă de atac prin care Steaua a plimbat mingea pe tot terenul a fost finalizată cu gol. De remarcat viziunea lui Enceanu de la mijocul terenului care l-a văzut pe Nsiah liber pe partea dreaptă, centrarea acestuia a dus la finalizarea simplă a aceluiași Enceanu. Enceanu s-a comportat ca un fotbalist din fotbalul de elită, acesta a continuat faza după prima pasă, chiar dacă nu ar fi fost automulțumit de realizările de până atunci. Modul în care a judecat Enceanu faza este demn de urmat pentru jucătorii tineri din cadrul echipei, aceasta trebuie să fie atitudinea atât în meciurile de baraj, cât și în sezoanele viitoare. Enceanu și-a arătat clasa și în minutul 85 într-o fază banală. Aflat între 4 jucători și neavând niciun fotbalist care să-l ajute, a reușit să obțină maximul din acea fază, obținând o lovitură liberă periculoasă de la 22-23 metri.

Meciul s-a încheiat cu o victorie categorică cu 5-0 a Stelei. Repriza a 2-a a fost de-a dreptul încântătoare, stilul de joc cu pase în viteză și execuții spectaculoase au produs mult spectacol și foarte multe ocazii de poartă. Steaua a arătat siguranță în defensivă pe toată durata meciului, așa cum s-a întâmplat pe întreaga durată a sezonului. Portarul Bălbărău a fost sigur la puținele ocazii avute de oaspeți. De remarcat mobilitatea fotbaliștilor de a putea juca și în alte poziții în cadrul aceleiași faze decât cele de pe foaia de joc: Nsiah deși e atacant de careu a ajuns să centreze din lateral pentru un gol, Enceanu a ajuns să recupereze la mijloc, deși e jucător ofensiv, iar fundașii au participat la jocul de pase al echipei contribuind la fazele de poartă. Un astfel de joc nu a mai fost niciodată întâlnit la nivelul Ligii a 3-a, Steaua dovedind că nivelul echipei e mult peste Liga 3.

În acest ultim meci, Daniel Oprița a ales să joace cu echipa standard. Probabil s-a gândit că jucătorii nu ar trebui să iasă din formă înaintea barajelor, în ciuda riscului unor posibile accidentări sau cartonașe roșii. Lui Daniel Oprița nu i se poate reproșa nimic în acești 2 ani, toate deciziile luate s-au dovedit a fi cele corecte. Totul a fost excelent cu excepția accidentării lui Chipirliu, care sperăm să nu fie una gravă. Și chiar dacă, Doamne ferește, accidentarea lui Chipirliu îl va face să lipsească la baraj, Nsiah a demonstrat că e un jucător care și-a intrat în ritm și s-a integrat în echipă.

SUCCES STEAUA! Un singur țel: PROMOVAREA!


STEAUA BUCUREȘTI
 
Prima echipă: 12. Raul Bălbărău, 18. George Călinţaru, 55. Walace da Silva, 4. Dean Beţa, 14. Robert Neacșu, 90. Alexandru Zaharia, 30. Liviu Băjenaru, 8. Valentin Bărbulescu, 9. Emilian Pacionel, 11. Dragoș Huiban, 77. Remus Chipirliu.
Rezerve: 1. Ștefan Mușat, 89. Ovidiu Morariu, 5. Sergiu Bactăr, 16. Antonio Vlad, 7. Florin Răsdan, 47. Dragoș Nicolae, 17. Philippe Nsiah, 10. Rareș Enceanu, 6. Mădălin Mihăescu.
 

AFC Metalul Buzău
 
Prima echipă: 1. Ionel Mișu, 2. Ion Spătaru, 23. Vasilică Mihăeș, 15. Ștefan Nedelcu, 3. Daniel Mihai, 17. Claudiu Zamfirescu, 8. Dan Stan, 20. Constantin Ispir, 19. Ștefan Păun, 9. Alin Iacob, 10. Cătălin Bardaș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *