Am aflat cu toții despre faptul că binomul Becali-LPF a dat în judecată, acum și la Tribunalul București, Federația Română de Fotbal. Asta, după ce în prealabil, binomul cancerigen a pierdut la TAS, în aceeași speța.

Care este de fapt problema lui Becali și de ce atâta disperare în a opri Steaua București din drumul ei spre Liga 1? Din punctul meu de vedere, lucrurile merg mai departe de promovarea Stelei în primul eșalon fotbalistic. Dar ca să înțelegem această disperare întinsă deja la extrem, trebuie să analizăm un pic contextul actual al fotbalului din prima ligă.

Din câte știm cu toții, Becali stă în fotbal, pentru banii veniți dinspre UEFA, în urma participării în Europa League … pentru că sunt bani siguri, care intră anual și nu sunt puțini, mai ales dacă participă și în grupe. Conform noilor reglementări venite de la UEFA, doar câștigătoarea Ligii 1 mai poate să bată la porțile celor două mari competiții continentale, ca atare se cam strânge lațul pentru Becali. Iar dacă analizăm un pic prima ligă, este mai mult decât clar că doar CFR Cluj și Universitatea Craiova pot să oprească FîCîSîBî-ul din a câștiga titlul. În rest, mai toată lumea e prietenă cu Becali … Botoșani, Voluntari, Clinceni, Gaz Metan, Astra Giurgiu, Sibiul și uneori Viitorul. De partea cealaltă, UTA, FC Argeș sau Dinamo 1948 SA sunt mult prea slabe și mult prea sărace la nivel financiar ca să emită pretenții, atât în Liga 1 cât și în interiorul LPF.

Becali știe că Dinamo 1948 SA nu este Dinamo București și nu se încurcă el de suporterii din DDB, iar UTA sau FC Argeș sunt încă prea mici pentru jocurile de culise. Că ne place sau nu, Becali controlează LPF și fix din acest motiv își permite să iasă în public să rupă contractele cu televiziunile. Nu mai este un secret pentru nimeni, că Becali este “stăpân” și la LPF.

Acest lucru îl vedem la fiecare divergență dintre FRF și LPF, mai ales când vine vorba de VAR. Becali nu vrea să plătească implementarea VAR din banii LPF, pentru că nu-i așa, FRF a încasat o sumă frumușică de la Guvernul României pe fondul pandemiei de Covid 19. De ce să investească FRF acești bani în copii și juniori sau în stadioane? Lui Becali și LPF-ului le pasă doar de banii lor, nu de fotbal. Bine, LPF nu prea există … acolo totul se întâmplă la comanda stăpânului din Pipera, că doar el e singurul care dă banii cei mulți acolo.

FRF în schimb, a înțeles că Liga 1 este o nulitate în acest moment, având printre participante, echipe fără suporteri, echipe “politice” și ma refer la Clinceni, Voluntari, etc. FRF știe că fotbalul românesc, nu poate să își revină fără echipele de tradiție, dar mai ales fără suporteri pe stadioane. Logica celor de la FRF este una normală și firească, pentru că echipele cu suporteri atrag sponsori cu sume mult mai mari la buget. O casă de pariuri, de exemplu, mereu va plăti mult mai mulți bani către Steaua, Dinamo, Rapid, Petrolul sau U Cluj. De ce? Pentru că în mod evident, cluburile cu tradiție au o vizibilitate mult mai bună decat Clinceni sau Voluntari.

Pe Becali îl deranjează enorm că FRF a deschis un pic ușa cluburilor de tradiție, dispărute de pe prima scenă a fotbalului românesc și ca atare atacă hotărârea luată de forul condus de Burleanu, în anul 2019. De ce este disperarea așa mare? Din două motive. Echipele de tradiție au foarte mulți suporteri, au vizibilitate și ca atare au posibilitatea de a atrage bani atât de la stat, cât și de la sponsori. Pe de altă parte, cu Steaua, Dinamo și Rapid afiliate la LPF, Becali nu va mai putea controla acest for, să funcționeze în interesul lui propriu.

Însă cel mai important, este deranjul pe care aceste cluburi îl vor face în Liga 1 în lupta pentru titlul, în lupta pentru acel singur loc care duce în preliminariile Champions League sau Europa League. Cu alte cuvinte, Becali nu are nevoie de adversari în Liga 1, ci doar de vasali. El este conștient, că atunci când aceste echipe de tradiție vor reveni pe prima scenă fotbalistică a țării, o să îi fugă pământul de sub picioare și ca atare, ia măsuri din timp.

Becali nu-și permite luxul de a avea adversari serioși în Liga 1 și nici să piardă controlul în interiorul LPF. Petrolul Ploiești, Politehnica Timișoara, Universitatea Cluj sunt acolo, la 2 lungimi de undă de Liga 1, iar pe Becali îl enervează enorm această chestiune. Dacă ar putea să facă acum o mizerie și să retrogradeze forțat UTA, Universitatea Craiova sau CFR Cluj, nu ar sta absolut deloc pe gânduri.

Steaua București însă, este coșmarul lui cel mai urât. Pentru că la un moment dat se va termina pandemia, iar Peluza Sud va reveni pe stadioane și va face diferența. Steaua București, cu emblema aia superbă pe tricouri, jucând pe cel mai frumos stadion din țară, încurajată de Peluza Sud. Acesta este cel mai negru coșmar al lui Becali.

Se va crea o emulație în jurul Stelei greu de oprit. Sponsori la stadion și pe tricouri, bani mulți din privat, bani de la Armata Română, bani de la suporteri, tribune pline și un complex sportiv care va prinde din nou viață, ca în vremurile în care Pițurcă și Lăcătuș marcau pentru cea mai iubită echipă din România. Renașterea Stelei va crea un precedent și astfel, mai devreme sau mai târziu, marile rivale Dinamo și Rapid se vor regrupa și vor avea ambiția să lupte pentru titlu cu roș albaștrii din Ghencea.

Oricât ar plăti Becali, nu va putea șterge rivalitatea dintre aceste trei mari cluburi ale țării și nici nu va putea să oprească suporterii să vină pe stadioane. Rapid are stadion nou, Dinamo în câțiva ani o să aibă casă nouă. Și la aceste cluburi va avea loc o emulație a suporterilor. Iar ultrașii, galeriile, suporterii, îl enervează pe Becali, pentru că sunt acel jucător în plus pe care el nu-l va avea niciodată.

Becali a distrus fotbalul românesc, ajutat de alții, evident, doar ca să se îmbogățească. Lui nu-i pasă de fotbal, nu-i pasă de echipa națională, nu-i pasă de suporteri. Pe el îl interesează să joace doar cu vasalii săi în Liga 1, ca să aibă drum liber la banii veniți de la UEFA. Fix din acest raționament extrem de simplu a acționat FRF în judecată. Pe principiul:

“Domn` judecător, hahalerele astea de la FRF vor să lase în Liga 1 cluburi cu suporteri și bani de la stat. Păi da` ce, eu sunt mai fraier ? Eu concurez cu statul? Eu vreau să joc singur în Liga 1 și să fiu eu stăpân aici.”

Că tot vorbim de bani publici în sport. Dacă Steaua București închide robinetul la bani, 70% din federațiile naționale se închid la propriu. Dacă statul închide robinetul la banii trimiși spre sport, se închid la propriu atât FRF, cât și LPF. Se duc pe apa sâmbetei Liga 1 și Liga 2. Și poate a sosit momentul ca statul să-și întoarcă fața către sport, în general, nu doar către fotbal, pentru că în ultimii douazeci de ani am văzut ce înseamnă patronii.

Steaua București este în Liga 3, Rapid București este ruptă in 4-5 părți, Dinamo zace prin sertarul de la biroul lui Badea, iar suporterii, scârbiți de atâta mizerie, au plecat de pe stadioane. Asta este realitatea zilelor noastre și a ligii 1. Interesant este ce decizie va lua FRF în urma deschiderii acestui proces la Tribunalul București.

În mod normal, cum ar spune nea Mitică Corleone, “trebuie să iasă nasol de tot domne`.”

Sursa Video: Cristina Hoinara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *