Retrospectiva ultimilor doi ani. Mandatul lui Oprița – un real succes. OPRIȚA TREBUIE SĂ CONTINUE LA STEAUA.
Sursa pozei: pagina de facebook CSA Steaua
Imediat după esecul din meciul cu Carmen și plecarea lui Marius Lacatus, Steaua era obligată să o ia de la capăt cu alt antrenor și erau necesare schimbări majore la nivel de lot. A fost numit antrenor Daniel Oprița, iar la inceput multă lume îl privea cu scepticism. Oprița nu a ținut cont de acest lucru și s-a apucat imediat de treabă. Și-a adus colaboratori de încredere (Fane Nofitovici și Sorin Bobariu) iar apoi jucători cu experiență, precum Băjenaru, Enceanu, Bărbulescu, Bactăr, Antohi, bineînțeles păstrând și jucătorii cărora nu li se putea reproșa ratarea promovării precum Răsdan, Adrian Ilie și Horia Iancu.
În sezonul de Liga 4, Steaua a reușit victorii categorice cu adversarii care nu contau în lupta pentru promovare, iar în meciurile cu adversarii direcți Bucharest United și FC Rapid 2, Steaua a câștigat fără probleme cu 4-1 și 4-0. Era o evidentă schimbare față de ultimii doi ani, când Steaua a avut meciuri pe muchie de cuțit cu adversarii direcți (1-1 cu ACS FC Dinamo, înfrangere 1-0 cu Carmen, 1-0 victorie chinuită cu FC Tricolor pe ploaie torențială), ba chiar probleme cu unii adversari care nu contau în lupta pentru promovare (1-1 cu Asalt și Comprest GIM). În mod clar, jucatorii cu experiență aduși de Oprița au făcut diferența. Totul a fost perfect, Steaua era ca o trupă de comando, mai ales în Cupa Romaniei unde a ajuns până în turul 4, fiind eliminată cu greu de Chiajna care era echipă de Liga 2.
Singurele probleme din Liga 4 au aparut după venirea pandemiei. Campionatul, care era dominat clar de Steaua, a fost înghețat, iar AMFB propunea tot felul de baraje aberante. A mai apărut și ușoara teamă în rândul suporterilor privind eventualii jucători care puteau evolua pentru FC Rapid 2 într-un eventual play-off, pentru că nu se știa cine putea veni de la prima echipă. Până la urmă din cauza stării de alertă și datorită presiunii puse de Florin Talpan, care a invocat legile potrivite, AMFB nu a mai avut când să organizeze nici macar un play-off și a fost nevoită să o declare pe Steaua câștigătoarea Ligii a 4-a, care oricum merita acest lucru, având 7 puncte în fața locului 2. La barajul de promovare, Steaua a trecut fără probleme cu 8-1 de Argeșul Mihăilești și 6-0 de Bărăganul Ciulnița.
Statistic, Oprița a reușit 18 victorii din 18 posibile în campionat, 2 victorii din 2 posibile la baraj și 3 victorii în 4 meciuri în Cupa României, înfrangere fiind în prelungiri în fața echipei de Liga 2, Concordia Chiajna. Golaverajul total a fost 185-9.
În vara lui 2020, Daniel Oprița a întărit consistent echipa. Au venit jucatori cu mare experiență în eșaloanele superioare: Chipirliu, golgheter în Liga 2 în 2017 și meciuri jucate la Liga 1, Călințaru, Dean Beța, Wallace, jucători ce au jucat in primele două ligi. Putem spune că Steaua a avut cel mai bun lot care a jucat vreodată în Liga 3, lot mult mai valoros decât al multor echipe din Liga 2. Steaua a început perfect sezonul de liga 3 cu 2 victorii clare cu CS Balotești, una în cupă, alta în campionat. Apoi a urmat cel mai important meci al începutului de sezon, Steaua reușind să se impună ăn prelungirile meciului, cu 2-1 în deplasare la Berceni cu FC Fcsb 2. Meci în care gazdele de la Fcsb au facut tot posibilul să pună piedică Stelei: au interzis filmarea meciului, au beneficiat de un om în plus în urma unei eliminări incorecte a unui stelist și au faultat dur tot meciul. Era un semnal clar că Fcsb dorește să blocheze Steaua cu orice preț.
Cel mai greu moment din turul de campionat din Liga 3 a fost cauzat de infectarea în masa a jucatorilor cu noul coronavirus. Au urmat meciuri cu echipa decimată de infectări, apoi meciuri în care jucătorii erau ieșiți din forma din cauza pauzei cauzată de infectare. Tot ce a fost bine e ca Steaua și-a păstrat primul loc. Au fost victorii chinuite cu sateliții lui FC Voluntari, Concordiei Chiajna, FC Rapid 2 dar și egaluri cu Tunari și Metalul Buzău. S-a vazut clar lipsa de inspirație din meciul cu Tunari, iar în meciul de la Buzău, Rasdan a salvat Steaua la ultima fază a meciului.
Pauza competițională nu a adus schimbari majore în lot, au venit cațiva jucători care să dubleze posturile și să creeze concurență în cadrul lotului. Acest lucru a fost util, Oprița reușind să omogenizeze echipa și să consolideze relațiile de joc. Marea problemă care s-a pus a fost, în mare parte, identică cu cea din sezonul trecut. În sezonul anterior, nu se știa ce echipa va avea satelitul Rapidului și câți jucători putea aduce de la prima echipă, iar în sezonul recent încheiat s-a pus problema ce jucători putea aduce Fcsb 2 de la prima echipă, care e lista jucătorilor, iar peste toate frica de un arbitraj ostil era una normală ținând cont de ce s-a întamplat în meciul tur.
Temerile s-au adeverit chiar la meciul direct din prima etapă de la reluare. Steaua a început in forță meciul cu Fcsb 2 și a înscris un gol la început după ce a mai avut cateva ocazii. Doar că golul a fost anulat total aiurea, niciodată nu putea fi fault în atac, mai degrabă trebuia acordat penalty pentru Steaua. Dar Steaua nu s-a lăsat, în ciuda golului primit în repriza a 2-a, și egalarea care a menținut Steaua pe primul loc a venit în minutele de prelungiri. S-a văzut spiritul echipei în momentele grele din finalul de joc, spirit care le-a scos și aroganța fcsbistilor din cap.
După meciul cu Fcsb 2 a urmat o perioada prolifică pentru Steaua. Șapte victorii clare la rând în campionat, observându-se și o schimbare în joc față de turul campionatului. Echipa a început să paseze mai mult, să-și creeze mai multe ocazii și să domine tactic fiecare adversar. Se simțea siguranța la nivelul întregii echipe. Se simțea că pe oricine ar trimite Fcsb 2 la baraj nu ne-ar putea sta în cale. Iar peste toate, chiar și temerile anterioare s-au dovedit fără noimă, Fcsb 2 nici macar nu a ajuns în barajul final.
În cele 2 baraje, Steaua a continuat forma bună din campionat. Pe rând, au fost duble victorii cu Moștiștea Ulmu (4-0 la general) și CS Afumați (4-1 la general). Fotbalistic vorbind, Steaua nu a avut nici o problemă, singurul hop fiind linșajul mediatic de după meciul tur cu cei de la Ulmu. Deși au fost mult mai multe greșeli contra Stelei, o mare parte a presei a avut grijă să scoată în evidență doar un penalty primit aiurea de catre Steaua. Dușmanii Stelei din presa și-au dat arama pe față. La final, a fost o sărbătoare pe cinste chiar pe stadionul Steaua. S-a terminat cu bine un sezon complicat. Statistic, Steaua a reușit 15 victorii și 3 egaluri în sezonul regular, 4 victorii din 4 la baraj, o victorie și o înfrângere în Cupă. Golaveraj total 62-10.
Sursa pozei: pagina de facebook CSA Steaua
Per total, în cei doi ani de mandat, Steaua condusă de Daniel Oprița a obținut 43 de victorii, 3 egaluri și 2 înfrângeri. Golaveraj total 247-19. Absolut impresionant, putem spune că până acum mandatul lui Oprița a fost unul excepțional, îndeplinindu-și obiectivele de fiecare dată.
În acești doi ani, Daniel Oprița a creat o echipă foarte puternică. A adus jucătorii potriviți pentru stilul traditional al Stelei, joc în viteză pe faza de atac și pressing sufocant când mingea e la adversar. De asemenea, a creat o unitate de grup la fel de puternică insuflându-le spiritul de învingători. DANIEL OPRIȚA ȘI FANE NOFITOVICI MERITĂ SĂ CONTINUE LA STEAUA MUNCA ÎNCEPUTĂ. DANIEL OPRIȚA TREBUIE SĂ RĂMÂNĂ ANTRENORUL STELEI.