În mai puțin de o lună calendaristică, Steaua București trebuie să-și prezinte forma de organizare la FRF-ul lui Burleanu iar în urma acestui proces, își poate asigura din punct de vedere administrativ, tichetele pentru Liga 1 sau SuperLiga, așa cum a numit-o mai nou, Cap de Gaină ăla de la LPF care este mai mult preș decăt președinte … a se înțelege Liga Prosionistă de Furt, da?
De la finele sezonului trecut, unde Steaua s-a clasat pe locul 4 în ierarhia competiției și în mod absolut incorect, FRF nu i-a permis să dispute meciurile de baraj, și până astăzi inclusiv, am citit și auzit 250 de miliarde de păreri, idei și aberații debitate de mari părerologi, influenceri sportivi și chiar suporteri cu ochelari de cal, din aceia de la secția de echitație a Stelei.
Și în tot oceanul astă de parerologie românească plină de țipete și urlete, unde fiecare se crede cel mai deștep dar și stăpân al adevărului absolut în același timp, se pare că cei înțelepți, care așa cum spune un vechi proverb, învârt de șapte ori limba în gură înainte să vorbească, sunt din ce în ce mai rari. Este din ce în ce mai greu să găsești o idee articulată corect de la cap la coadă, argumentată din care să și înțelegi ceva. Iar toată această parerologie cronică din online, vine cumva natural datorită lipsei de comunicare a domniei sale, colonel Ștefan Răzvan Bichir. Adevărul că este greu să te deplasezi până la stadion, la sala de conferințe de presă și să scoți pe gură, cuvinte articulate sub formă de propoziții și fraze.
Dacă zapezi social media, tot ce găsești în mare, sunt urmatoarele : HUĂ Bichir, Mure Marinescu, fără clone, fără AFC-uri și SA-uri, TAS-uri, CS Romtehnica, etc. Și în momentul ălă, stai cumva perplex și te gândești, cum a ajuns Steaua să fie blestemată să aibă parte de astfel de chestiuni. Ba mai nou, au apărut și vise de revoluții la porțile clubului și astfel totul capată nuanțe ilogice deja. Pai ori nu vrem clone ori vrem în SuperLiga? Că jur că nu mai înțeleg nimic. Ca atare, vă propun să analizăm de unde plecăm, unde vrem să ajungem și să gândim fiecare opțiune valabilă pentru Steaua București. Dacă nu aveți o bere lângă vă recomand să faceți un drum până la frigider spre aprovizionarea cu amestec de apa, malț și hamei. Sticla neapărat să aibă brumă de gheață, da?
Singura problemă juridică a Stelei vis a vis de promovarea în prima ligă, este acel nenorocit de articol 31 din Legea Sportului. Acel nenorocit de articol inventat de Mitică Dragomir și Mircea Sandu, pentru a avea bază legală la excluderea cluburilor cu vechime, istorice, din Divizia A. Astfel, legal, cluburile mari, Steaua, Dinamo, Rapid, Craiova, etc, au fost gonite din prima ligă și înlocuite cu clonele care există și astăzi. Asta ca notă informativă pentru ovinele care urlă pe social media că Steaua n-a retrogradat. Așa este, Steaua nu a retrogradat ci a fost exclusă din competiție și înlocuită cu societatea uzurpatoare fcsb.
Eh, și ce spune acest articol nenorocit nr. 31? Păi spune că drept de participare într-o competiție organizată de o ligă profesionistă și nu de federația națională aferentă ramurii de sport, cluburile trebuie sa fie organizate ca asociații fără drept patrimonial sau ca societăti sportive comerciale pe acțiuni. Mai simplu, că Steaua să participe legal în Liga lu` Cap de Găină, trebuie să fie organizată ca Asociație Non Profit sau ca Societate pe Acțiuni (SA) cu CIS. Restul, gen ROAF, Manual de Licențiere, TAS, etc sunt doar doar blah blah blah. În acest moment, ca să fie clar pentru toată lumea, Steaua București este o unitate militară cu cont la Trezoreria Statului.
Ca atare, pentru participarea în prima liga, există doar trei variante mari și late :
- Desfiițarea LPF și organizarea Ligii 1 de către FRF.
- Modificarea legii sportului sau OUG pt modificarea articolului 31.
- Modificarea formei de organizare în SA sau Asociație Non Profit.
Să le luăm pe rând acum. Se va desființa Liga Profesionistă de Furt până pe 6 august astfel ca FRF să organizeze competiția Liga 1? Evident NU! Din punctul meu de vedere, LPF este cea mai mare hoție din fotbalul românesc și asta se vede extrem de clar în rezultatele echipei naționale.
Cum Parlamentul României a luat deja vacanță până în septembrie iar Guvernul este preocupat cu chestiuni ce țin de energia României, gen gazele naturale din Marea Neagră și plantarea de eoliene în același bazin maritim, de altfel directive venite de la Uniunea Europeană, șansele Stelei spre modificarea legii sportului sau emiterea unui OUG pe sport, sunt evident nule.
De altfel, să înțelegem un pic și chestiunea asta, cu o nouă lege a sportului. O astfel de lege este una organică și de la scrierea draftului până la apariția ei în Monitorul Oficial și punerea ei în practică este distanță lungă și trebuiesc parcurși niște pași democratici. Noua lege trebuie discutată cu toate federațiile naționale de la toate disciplinele, inclusiv cu liceele sportive, trebuie discutată cu sportivii și antrenorii, cu toate cluburile sportive, cu societate civilă și abia apoi, după enșpe mii de amendamente și modificări ajunge la dezbatere în Parlementul României, unde evident, mai primește încă câteva amendamente și modificări.
Iar intr-un final, după votul din parlament, merge la Curtea Constituțională pentru că în mod inevitabil se găsește un smart ass, care să urle că nu este legal ca statul român să se bată la fotbal cu Becali și Rotaru, că asta înseamnă „competiție ilegală”. Și uite așa, după multe parlamentări stupide și imbecile, într-un final, noua lege va ajunge pe masa Președintelui României la promulgat. Cât durează un astfel de proces descris mai sus? Minim 2-3 ani dacă avem noroc și dacă la următoarele alegeri legislative nu se schimbă polul de putere politică.
Ca atare, prin deducție logică, Stelei îi mai rămâne o singura opțiune : schimbarea formei de organizare în Societate Sportivă pe Acțiuni, pentru că nu va mai repeta nimeni din MAPN variantă AFC. Știm bine ce furturi ordinare s-au întâmplat atunci pentru care n-a plătit nimeni nici în ziua de astăzi. Și mă refer la dispariția banilor din transferurile fraților Adrian și Sabin Ilie, șamd.
Bun, SA ca SA, dar care sunt variantele și aici? Că lucrurile par simple, dar nu sunt. Să gândim și această speță cu SA-ul zic :
- Steaua predă activitatea secției de fotbal, către o societate comercială spre administrare.
- Steaua intră în participațiune într-o societate comerciala deja existentă.
- Steaua înființează la Registrul Comerțului o nouă Societate Comercială, unde este unic acționar.
Prima variantă din punctul meu de vedere este inaceptabilă și lipsită de sens. Steaua s-ar întoarce astfel la un altfel de AFC iar societatea cu pricina ar căpăta statut de clonă. Bașca, societatea respectivă ar trebui să plătească anual către Steaua drepturi de folosință a patrimoniului la un cost mai mare decât solicită clubul nostru ca și prejudiciu în procesul cu entitatea uzurpatoare fcsb sa. Ba mai mult, acel cost anual trebuie să includă și valoarea stadionului de 100 de milioane de euro, cost care apare în plus pe lângă cele 37 de milioane de euro la cât a fost subevaluată după părerea mea, marca Steaua București.
Varianta a doua, din punctul meu de vedere este la fel de proastă ca și prima. Steaua ar trebui să intre în participațiune într-o societate existentă și să pună la bătaie marca, palmaresul, stadionul, fotbaliștii dar și un buget aferent numărului de acțiuni pe care le va deține. Un fel de bătaie de joc mai pe românește. Pur și simplu Steaua ar preda tot patrimoniul și ar mai veni și cu bani la distracția asta, ceea ce este absolut inaceptabil și înclin să cred că nu este nici legal. Din nou, doar guvernul poate să decidă aceste aspecte și nu comandantul Stelei, care literalmente este doar un administrator al unui bun public. Ca atare, și varianta a doua miroase a clonă și iese din calcul.
Varianta a treia însă, pare una reală din mai multe puncte de vedere. Steaua ar trebui în urma unui ordin de ministru, să inființeze o societate comercială pe acțiuni și să obțină un nou CIS. Această societate având unic acționar Clubul Sportiv al Armatei, va avea în mod automat drept de folosință al mărcii, palmaresului și al întregului complex sportiv. Ba mai mult, Steaua, ca unic acționar ar putea scoate la licitație publică un anumit număr de acțiuni. Așa, inclusiv suporteri, care își permit evident, pot cumpară pachete de acțiuni.
MAPN ar putea plusa, spre singuranța patrimoniului Stelei, aducând RomTehnica ca acționar în această nouă societate și astfel i-ar asigura Stelei un vot cu două mâini în consiliul de administrație. Și astfel, un potențial viitor privat care ar cumpăra mai multe acțiuni la această societate a Stelei, nu ar mai avea drept de decizie. Ba chiar, se poate scrie negru pe alb în actul constitutiv al acestei noi societăți că patrimoniul Stelei rămâne în proprietatea clubului militar, iar daca acesta decide să părăsească societatea, palmaresul, marca, complexul sportiv, etc revin în Ghencea, acolo unde le este locul.
Care este treaba cu RomTehnica asta, au întrebat mulți suporteri pe adresa redacției CSS.
De două zile cred, există discuții în spațiul public, referitoare la RomTehnica și implicarea acestei societăți comerciale de stat, aflată în proprietatea MAPN, în toată nebunia asta cu dreptul de promovare al Stelei. Eu nu înțeleg, din punct de vedere legal și nici logic, cum și ce ar putea face MAPN cu pista asta. Dacă analizăm logic, există două variante … RomTehnica să administreze secția de fotbal a Stelei sau MAPN să mute secția de fotbal a Stelei, de la Clubul Sportiv al Armatei la RomTehnica.
Ambele soluții sunt niște imense inepții marca MAPN. Păi daca RomTehnica va administra secția de fotbal, vom avea o mini clonă, pt ca societatea mai sus menționată este cumva sora Clubului Sportiv al Armatei. Plus că legal e imposibil … pentru ca RomTehnica să folosească patrimoniul Stelei, trebuie ca Steaua să facă parte din acționariatul RomTehnica, ceea ce înseamnă o aberație cât armata de mare. Sau ce să facă Steaua? Să cedeze marca, palmaresul și complexul sportiv către RomTehnica? Exclus așa ceva … s-ar duce naiba identitatea Stelei, lucru absolut imposibil de acceptat.
Mută MAPN secția de fotbal a Stelei de la Clubul Sportiv la RomTehnica? Bun, o face … și cum sparge palmaresul? Istoria Stelei nu poți sa o tai cu sabia de samurai și nici cu sabia lui Cuza de la Muzeul Militar. Și? Muți contractele jucătorilor de pe Clubul Sportiv al Armatei pe RomTehnica? Ce-i comedia asta? Bun, faci și asta să zicem … și bugetul ce faci cu el? Finanțarea cum o aduci de la Steaua la RomTehnica? Clubul Sportiv al Armatei are un singur buget per toate secțiile … legal cum poate duce Steaua acel milion de euro pentrut secția de fotbal care e la RomTehnica? Păi legal nu poate, decat dacă Clubul Sportiv este acționar la RomTehnica și uite cum ne întoarcem la prima opțiune. Deci un fel de n-ar mai fii.
Cu ce ne poate ajuta TAS-ul?
TAS-ul tot ce ne poate da, este participarea în acel baraj cu Chindia Târgoviște și nimic mai mult. Oameni buni, TAS-ul nu poate să schimbe legi organice într-o țară ci doar regulamente sportive și atât. Și da, Steaua trebuia să meargă la TAS să-și ceară dreptul de a juca acel baraj, fie și doar pentru palmares. Era dreptul Stelei câștigat pe teren, nu în birouri așa cum fac alții.
Se merită ca Steaua să facă o societate comercială pe acțiuni?
Probabil o să primesc foarte mult hate pentru acest paragraf, însă prefer să văd lucrurile într-un mod cât se poate de realist. Să presupunem ca MAPN găsește o soluție legală, că fac un artificiu cum fac și primăriile care ocolesc articolul 31 iar Daniel Oprița și fotbaliștii duc Steaua în SuperLiga lu` Cap de Găină. Mai departe ce se întâmplă? Păi noi suporterii ne dorim în mod evident, să ne luptăm pentru primul loc, încă din primul an, corect? Evident da, pentru că suntem Steaua și pentru noi există doar primul loc.
Păi în condițiile în care, CFR, FCSB și Craiova, învârt bugete de minim 15 milioane de euro, lucrurile nu prea arată bine pentru Steaua, care ar avea același buget din partea armatei, de 1 milion de euro. Să zicem că, ipotetic, din sponsorizări și drepturi TV mai aduni 8-9 milioane de euro și sunt mega optimist cu cifrele astea, ultimele. Păi nu prea e bine nici cu cifrele optimiste, din păcate. În Romania, ca să câștigi Liga 1 cam ai nevoie de un buget de 20 de milioane de euro, dacă vrei să emiți pretenții de cupe europene.
Și cum realist vorbind, toată povestea asta cu sponsorii care vin la Steaua ca la borcanul cu miere a rămas doar un mit urban, ce ne facem? Realist vorbind. Ne propunem câștigarea campionatului în fiecare an și defapt vom câștiga poate play-outul Ligii 1. Cam asta este realitatea, neplăcută ce-i drept. Steaua în Liga 1 are nevoie, repet, de un buget de 15-20 de milioane de euro, iar pentru asta avem nevoie de un actionariat puternic într-o societate comerciala pe acțiuni.
Revenind la forma de organizare și nisipul din clepsidră, care se scurge din ce în ce mai repede, lucrurile sunt cumva extrem de simple. Ministrul Vasile Dâncu are decizia în pixul domniei sale și are două variante corecte și legale :
- Merge în ședință de Guvern și cere Ordonanța de Urgență pentru modificarea articolului 31 din Legea Sportului.
- Semnează ordin de ministru pentru înființarea unei societăți comerciale pe acțiuni cu un nou CIS, unde unic acționar să fie Clubul Sportiv al Armatei.
Atât de simple sunt lucrurile pentru dl. ministru Vasile Dâncu. Acum urmează și întrebarea : își dorește dl. ministru ca Steaua să evolueze în Liga 1 sau nu? Că ne-a tot amenințat domnia sa în repetate rânduri că face și drege pentru Steaua. Fapte însă mai răruț că-i mai drăguț. Și nu, nu-i iau apărarea colonelului Bichir și celor din conducerea clubului. Din informațiile noastre, Bichir și ai lui din club, au făcut tot ce le-a permis regulamentul să facă până în acest punct.
Pentru că nu poate colonelul Bichir să schimbe legi organice în țara asta, nu poate să decidă de capul lui dacă face sau nu o societate comercială. Colonelul Bichir, din păcate sau din fericire, este doar un administrator al unei unități militare și a unui bun public. Domnia sa poate în schimb să scoată presa la tablă și să le explice în scris, că aceștia aduc prejudicii de imagine Stelei. De ce nu o face? Habar nu știu.
Ca atare dragilor, în acest moment, mingea este în terenul dlui. ministru Vasile Dâncu, care din câte se vede, nu prea vrea să joace sau nu are chef să joace. Sincer? Nu mă surprinde că un alt politician român abureste minciuni si pălăvrăgește doar vorbe la un microfon. Înțeleg că în seara asta merge la B1TV pentru un interviu, unde probabil, îmbrăcat în costumul dumnealui scump și de fițe o să ne vândă iar gogoși și mulți dintre noi îl vor crede din nou, așa cum ovinele îl cred pe cioban.
Noi i-am tot scris pe facebook stimabilului ministru Dâncu, ne-a citit mesajele însă n-a catadicsit să ne și răspundă, deși i-am spus ca dorim un punct de vedere al dânsului despre situația Stelei pentru un demers jurnalistic independent. Noi am scris, dânsul a citit și a rămas ca-n gară. O să continuăm în această direcție și sperăm să găsim o adresa de email unde să ii scriem dlui. ministru și să îi cerem lămuriri pentru suporterii Stelei.
Concluzia dragilor … citiți social media, cițiti enspe mii de păreri, dar treceți prin filtrul rațiunii acele informații sau pareri ale unora. Vă instig să gândiți înainte de huăăă sau de înainte să țipați refrenele alea cu TAS, clone și alte chestiuni. Gândiți oameni buni, gândiți.
Mă retrag, să aveți o seară răcoroasă! Spor la citit!