© FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

După apariția motivării hotărârii judecătorești privind palmaresul Stelei, în care se specifică foarte clar faptul că palmaresul Stelei din perioada 1947-1998 aparține CSA Steaua, cade mitul privind mult trâmbițata continuitate sportivă. Atâția jurnaliști, dacă le putem spune așa, atâția influenceri fcsbiști au tot trâmbițat ani la rând că Fcsb a asigurat continuitatea, deci ar avea palmaresul. Niciunul dintre cei care au ținut partea clubului Fcsb nu a avut dreptate. Fcsbiștii au reușit o rară performanță, să se înșele întruna 6 ani la rând.

Curtea de Apel le-a zdrobit toate așa-zisele argumente. În 1998, AFC Steaua a preluat doar un lot de jucători, a preluat doar locul în Liga 1, dar asta nu înseamnă că a preluat palmaresul. Scrie chiar în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, la definiția palmaresului, că acesta este doar o listă cu performanțele, în niciun caz nu specifică undeva de ideea de continuitate.

Pentru a fi mai clare lucrurile, voi prezenta o situație din fotbalul englezesc. La sfârșitul sezonului 2003-2004, Wimbledon FC a retrogradat din Championship League (al doilea eșalon) în League One (al treilea eșalon). În sezonul următor (2004-2005), pe locul ei din League One, a jucat Milton Keynes Dons. MK Dons a preluat doar locul din League One al echipei Wimbledon FC, dar fără să-i preia și palmaresul. O dovadă clară că palmaresul nu are nicio legătură cu continuitatea, ci cu entitatea care îl realizează, un palmares neputând fi transmis.

Cum palmaresul este o listă cu performanțele obținute de un club sportiv, este evident faptul că realizările secției de fotbal a Stelei reactivată în 2015 se adaugă celor obținute de Steaua din 1947 până în 1998. Un exemplu similar este cel al clubului bosniac Zrinjski Mostar. Acest club înființat în 1905 a fost interzis în anul 1945. Odată cu independența Bosniei, Zrinjski și-a reluat activitatea în 1992, toate realizările obținute după 1992 fiind adăugate celor de dinainte de 1945. Așa cum și promovările succesive ale Stelei din Liga 4 în Liga 2 se adaugă câștigării Cupei Campionilor din 1986, Supercupei Europei din 1987 și a celor 20 de titluri de campioană.

One thought on “Pe scurt despre PALMARES”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *